top of page
Banner ollantaytambo2.jpg

Evangeliet i en politisk kaotisk verden

Den tredje artikel i en serie, der beskriver forskellige sider af kulturen i Peru, og hvordan vi driver mission i denne kontekst. Artiklen har været bragt i ELM's magasin Liv i Troen, maj 2024.

Evangeliet i en politisk kaotisk verden

Gaden var næsten fyldt af mennesker, der gik rundt om parken og slog på gryder og pander og råbte slagord. En del var iklædt landsholdstrøjer, andre viftede det peruanske flag, og andre bar hjemmelavede skilte med et klart budskab: Ud med præsidenten!

Dette optrin løb vi ind i for et par år siden i bydelen Miraflores i Lima – på en dag, hvor der var dekreteret udgangsforbud af frygt for optøjer. Men jeg kunne have nævnt så mange andre eksempler, for strejker, protester og demonstrationer er hverdagskost i Peru

Dyb utilfredshed
Årsagen skal findes i en dyb utilfredshed og en enorm frustration i folket. Mange lever under dårlige og fattige kår, både skole- og sundhedssystemet fungerer dårligt, og mange er utilfredse med, at udenlandske investorer løbe med profitterne og ødelægge naturen pga. minedrift og olieudvinding. Og når de politikere og regeringer, som kunne gøre noget ved problemerne, er korrupte og mest tænker på egne fordele, så bliver reaktionen ofte voldsomme protester.

Korrupte præsidenter og politikere
Det faktum at af de seneste 9 præsidenter er 8 enten anklaget eller dømt for korruption, viser hvor kaotisk den politiske situation i Peru er.
Den politisk korruption handler typisk om skjulte bidrag til valgkampagner, hvor donoren så forventer at blive favoriseret ved offentlige udbud. Eller det drejer sig om anden uretmæssig økonomisk berigelse gennem ens position og magt. Nepotisme er også meget udbredt.

Manglende tillid
Korruptionen hører ikke kun til på højeste politiske niveau, men gennemsyrer på mange måder samfundet. Det er en kendt sag, at man kan betale sig fra mange lovovertrædelser eller for at fremskynde sin sag ved forskellige instanser. Det sker sågar, at politiet selv gør opmærksom på, at de forventer ”et lille bidrag” fx for at lade en køre videre fra en trafikkontrol.
Der kunne nævnes mange andre eksempler på korruptionen og på, hvordan korruptionen undergraver det demokratiske system, tilliden til politikkerne og til andre mennesker generelt.

Korruption i kirken
Korruption er ikke kun noget, der foregår ude i samfundet. Også de evangeliske kirker er ramt af plaget af det. For nogle år siden spurgte jeg nogle bekendte den lutherske kirke i Juliaca om, hvad det største problem i samfundet er: Korruptionen, svarede de, og nævnte nogle af de ting, jeg har omtalt ovenfor.
Bagefter spurgte jeg dem, hvad det største problem i kirken er: Korruptionen, svarede de igen. Det første svar overraskede mig ikke. Det andet svar gjorde mig trist. For selv om Guds kirke burde være et anderledes fællesskab, så er det ikke altid sådan det er. Også i kirken florerer nepotismen, og også her er mange, der uretmæssigt har beriget sig på grund deres position.

Forkynd evangeliet
Det er utrolig vanskeligt at give et klart svar på, hvordan vi bedst forkynder evangeliet ind i sådan en sammenhæng. Men først og fremmest tror jeg, at vi ikke må gå på kompromis med det frie evangelium. Vi må ikke forsøge at bruge loven og legalismen som en måde at adfærdsregulere. Gør vi det, har vi svigtet selve evangeliet. Frelsen af nåden alene ved Kristus alene skal forkyndes så klart og radikalt, at det kan misforstås og misbruges. Det må vi leve med. For det er kun, når mennesker har grebet evangeliets dybe sandhed, at de også kan forandres i dybden. Som Paulus siger i Tit 2,11-12, så er det nåden, det opdrager os til at sige nej til ugudelighed. Ikke loven. Ikke gode råd. Alene evangeliet og nåden.

Kristne forbilleder
Dernæst må vi være gode, kristne forbilleder, både som missionærer og som nationale præster og ledere. De kristne må se gennem os, at vi – ligesom Kristus – ikke er her for at lade os tjene eller for at tjene på andre, men for at tjene dem med evangeliet. Vi må være iblandt dem som nogen, de rent faktisk kan have tillid til, fordi vi ikke misbruger den position og magt, vi har som missionærer og ledere.

Oplæring i de kristne liv
Og så har vi en stor opgave i at undervise om, hvad frugten af evangeliet er, så mennesker lærer, hvordan det kristne liv ser ud. Så vi med vores ord og eksempler kan vise, at et liv under nåden er et liv der bærer præg af kærlighed, tilgivelse, lydighed, barmhjertighed, tillid og tjenersind. Det er desværre ikke altid, hvad peruanerne har set og lært fra os.

bottom of page