top of page
Banner ollantaytambo2.jpg

Uro og protester i Peru

Den gamle tradition med at slå på gryder og potter og pander i gaderne og fra vinduerne for at udtrykke sin utilfredshed med styret blev igen taget i brug i denne uge. Det kom dog også til noget mere voldelige protester.

Uro og protester i Peru

Den gamle tradition med at slå på gryder og potter og pander i gaderne og fra vinduerne for at udtrykke sin utilfredshed med styret blev igen taget i brug i denne uge. Det kom dog også til noget mere voldelige protester.

Stigende priser
Baggrunden for protesterne er den stigende inflation, der betyder, at prisen på almindelige dagligdagsvarer er steget. Også her i Peru gælder det ikke mindst prisen på brændstof. Det førte til en stor strejke blandt i transportsektoren, som bl.a. betød at mange veje blev spærret, og at varer ikke kom frem til byerne. Persontransporten blev også ramt, så den interregionale buskørsel blev lammet.

Sidste weekend blev der forhandlet mellem fagforeningerne og nogle af regeringens ministre. Der kom en løsning, så strejken efterhånden blev afblæst. Men ikke alle var enige i løsningen, og derfor fortsatte man med at blokere vejene omkring Lima og i andre regioner, og det kom til flere sammenstød mellem politiet og demonstranter.

Uvidende om udgangsforbud
Vi landede i Lima mandag aften efter at have været i Danmark i halvanden uge for at fejre bryllup. Vi var godt trætte, da vi kom frem til hotellet, så vi faldt hurtigt i søvn. Derfor var det en stor overraskelse for os, da vi tirsdag morgen fandt ud af, at præsidenten havde dekreteret udgangsforbud i Lima og Callao om tirsdagen.

Grunden var, at man mente, at der var stor risiko for meget voldelige sammenstød, og som præsidenten udtalte: For at sikre freden og alles fundamentale rettigheder indføres der udgangsforbud.

Faldende tillid
Og netop præsidenten og hans manglende løsninger på de sociale problemer og den stigende inflation er en anden grund til de mange protester. Præsident Castillo indtog embedet for 8 måneder siden, og han har fra dag et vist sig meget uerfaren og kritiseres meget for ikke at være i stand til at tage hånd om de problemer, der findes i landet.

På de 8 måneder er der kommet 4 nye regeringer og undervejs er enkeltministre udskiftet i en lind strøm. Det har betydet, at den politiske situation er nærmest kaotisk, og han har to gange overlevet en afstemning om påbegyndelse af processen for at afsætte ham. Det er ikke sikkert, han overlever endnu en afstemning.

Kasserolle-protest
I løbet af tirsdag formiddag besluttede vi at gå ud og se, om udgangsforbuddet blev håndhævet. Der var politiafspærringer på nogle af vejene i Miraflores og derfor næsten ingen trafik. Men der var andre folk, der bevægede sig til fods, og ingen blev stoppet af politiet.

Da vi hen på eftermiddagen var på vej tilbage til vores hotel, så vi, at folk var ved at samles ved den centrale park i Miraflores. Det viste sig at være en demonstration imod præsidenten, fordi man ikke ville finde sig i at blive frataget rettigheden til frit at færdes, gå på arbejde, osv. Og naturligvis også fordi, man var utilfreds med de stigende leveomkostninger.

De fleste havde landsholdstrøjer på og mange gik og slog på kasseroller, gryder og pander. Det er en gammel tradition, at man giver udtryk for sin utilfredshed med og sin modstand mod magthaverne ved at slå på gryder og pander.

Det oplevede vi også i 2002, da der blev indført undtagelsestilstand i Arequipa pga. uroligheder. Og nu ser vi det igen. Det er et tegn på, at man har utroligt svært ved at få bugt med de sociale problemer, som dette land er så rigt på.

Ud med præsidenten!
Demonstrationen i Miraflores var højlydt, men fredelig. Sådan var det ikke andre steder. Flere steder var der voldelige sammenstød mellem politiet og demonstranter. Nogle steder vandaliserede man bygninger, brød ind og stjal i butikkerne, og en gruppe gik til angreb på Højesteret og trængte ind i nogle lokaler.
Hvad de næste uger og måneder bringer er svært at forudsige, men vi har næppe set de sidste protester. Og om præsidenten kan holde skansen, er svært at forudsige.

Blandt de mange, der deltog i demonstrationen i Miraflores, var der dog ingen tvivl om, hvad der først og fremmest skal ske: Fuera Castillo! Ud med Castillo!

bottom of page