top of page
Banner Crucero.jpg

Alberto Fujimori

Da Alberto Fujimori i 1990 blev valgt til præsident frem for kandidaterne fra alle de etablerede politiske partier, var hans erklærede mål at få bugt med terrorismen, at indføre reformer med sigte på fri markedsøkonomi og udrydde korruptionen. Da han ikke havde flertal i parlamentet, valgte han med stor folkelig opbakning at opløse kongressen og sætte konstitutionen ud af kraft i 1992 for at få friere hænder til at gennemføre sin politik.

I 1993 blev en ny konstitution tiltrådt, som bl.a. (modsat tidligere) gav den siddende præsident mulighed for genvalg. Fujimori blev genvalgt i 1995. Han fik også sat en stopper for terrorismen i landet via en meget hård linje overfor terrorister, hvor militærpolitiet ofte opførte handlede ligeså voldsomt som terroristerne. Han optrådte som en hands-on præsident, der (øjensynligt) flere gange selv tog del i operationer mod terroristerne.

Selv om landets økonomi på mange måder blev stærkere under Fujimori, kom det ikke den almindelige borger til ret meget gavn, for den hårde økonomiske kurs sammen med stigende arbejdsløshed skabte stadig svære betingelser for en stor del af befolkningen.

 

Efterhånden var der stigende utilfredshed med magtkoncentrationen i Fujimoris hænder, og op til valget i 2000 fik han skarp konkurrence af Alejandro Toledo. Fujimori blev anklaget for valgsvindel, da han havde vundet valget og senere blev det afsløret, at hans højre hånd, Montesinos, havde bestukket folk fra andre partier til at gå over på Fujimoris side. Efter et besøg i Japan vendte Fujimori ikke hjem, men sendte sin opsigelse pr. fax og blev derefter afsat af kongressen. 

Et halvt års tid før præsidentvalget i 2006 dukkede Fujimori pludselig op i Santiago i Chile. Hans plan var helt klart at rejse videre til Peru og med stor folkelig opbakning stille op til valget. På begæring fra Peru, blev Fujimori dog anholdt og sat i husarrest i Santiago. Siden blev han udleveret til Peru og retsforfulgt. I 2009 blev han den første eks-præsident, der blev dømt for forbrydelser mod menneskerettighederne. Dommen lød på 25 års fængsel.

 

På trods af udemokratiske tendenser, hårdhændede metoder og beviselige korruption har Fujimori stadig en vis opbakning i dele af folket. Mange drømmer sig tilbage til den konsekvente styring, Fujimori stod for. 

I december 2023 blev Fujimori løsladt af humanitære og helbredsmæssige årsager. 

 

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

bottom of page