top of page
Cataratas regnbue_edited_edited.jpg

Uafhængighed

Fra 1780 var der fra indianernes side forskellige mislykkede oprør mod spanierne i forsøget på at opnå selvstændighed, indtil den argentinske general San Martín gik ind i Peru og bekæmpede spanierne. Han udråbte selvstændighed for Peru i 1821, selv om det meste af landet stadig var under spansk kontrol.

Men med hjælp fra Simon Bolívar (som allerede havde befriet Venezuela og Colombia) og Antonio Sucre lykkedes det i 1824 at sikre den endelige befrielse og selvstændighed for Peru.


Marskal Ramón Castilla, der regerede Peru fra 1845-62, gav staten dens moderne form bl.a. gennem afskaffelse af slaveriet og udarbejdelsen af en ny forfatning. Alligevel var det meste af 1800-tallet præget af ustabilitet, militærdiktatur, krig og borgerkrig, og mellem 1826 og 1895 havde Peru hele 18 forskellige militære chefer som statsledere.

Den vigtigste krig var Stillehavskrigen fra 1879-83, der blev udløst af uenighed om udvindingen af salpeter i ørkenen i den sydlige del af landet. Peru og Bolivia kæmpede på samme side mod Chile, der udvandt salpeteren med støtte fra engelske virksomheder. Men de to lande tabte krigen og dermed også de rige salpeterområder i provinserne Arica, Tarapacá og Antofagasta.

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

bottom of page