top of page
DSC_0098_edited.jpg

Terrorisme

De økonomiske og samfundsmæssige forhold i 1970'erne og 80'erne var rædselsvækkende: Arbejdsløsheden steg, de økonomiske uligheder voksede endnu mere og der udvikledes en omfattende uformel ureguleret økonomi uden sociale rettigheder - gadesælgere, tiggere osv. Dette gav socialt grundlag for udviklingen af nye guerillabevægelser.

I 1980 indledte den maoistisk inspirerede Sendero Luminoso (Lysende Sti) under ledelse af professoren Abimael Guzman væbnet kamp i højlandet, og i 1984 trådte MRTA (Movimiento Revolucionario Tupac Amaru, Den revolutionære bevægelse Tupac Amaru) frem.

Med centrum i Ayacucho indledte Den Lysende Sti guerillakrigen i 1980 i landdistrikterne, hvorefter voldshandlingerne bredte sig til byer i hele landet. Den Lysende Sti myrdede de bønder og medlemmer af venstrefløjen, som afviste deres kampmetoder.

Militæret og militærpolitiet kæmpede imod Lysende Sti, men deres metoder var ligeså frygtede som guerillabevægelsernes. Mord og botførelser hørte til dagens orden på begge sider. I løbet af konflikten døde eller forsvandt omkring 70.000 personer. Det har sat dybe spor i det peruanske samfund. Askillige peruanske forfattere (fx nobelprisvinderen Mario Vargas Llosa og Alonso Cueto mf.) behandler i nogle af deres romaner de traumer, som terrortiden har påført befokningen.

I 1992 blev Guzmán fanget og sat i fængsel på livstid, og det lykkedes efterhånden præsident Fujimori at nedkæmpe guerillaen med militærets hjælp.

Klik på billedet for at se det i fuld størrelse.

bottom of page